19 March, 2008

Zodijak

Zodijak

Zodijak koji mi danas poznajemo je zona nebeskog svoda koja se pruza s obe strane ekliptike,sirok oko 18*,u kom se nalaze planete tj.zvezde.Cini ga 12 sazvezdja koja Sunce prelazi u tolu jedne godine;Zbog pojave precesije ravnodnevnica ,znaci istog ranga,koji ne menjaju imena,ne zauzimaju u toku trajanja ove precesije ista mesta na nebu.Astrologija i ako zasnovana na geocentricnom sistemu,ipak funkcioniseSunce prelazi Zodijak srednjom brzinom od 1* na dan,sto dalje znaci da se u odredjenom znaku nalazi u periodu od 30* ili 30 dana.Tako svaki Zodijacki znak vlada periodom od 30* ili 30 dana,shodno tome vec smo utvrdili da ceo Zodijacki krug ima 360*.Da bi se polozaj zvezdanih tela tj.planeta odredio precizno,1* podeljen je na 60` (60 minuta) a svaki minut opet je podeljen na 60 (60 sekundi).I ako ova podela postoji pri ucrtavanju nebeskih tela tj.planeta i zvezda,u Zodijacki krug,koristimo samo stepene.


Latinski nazivi Zodijaka

Znaci Zodijaka takodje nose latinske nazive tako je

Ovan-Aries obelezava se sa AR tj.prva dva slova latinskog naziva,svaki znak se isto obelezava(sa prva dva slova latinskog naziva)

Bik-Taurus-TA

Blizanac-Gemini-GE

Rak-Cancer-CA

Lav-Leo-LE

Devica-Virgo-VI

Vaga-Libra-LI

Skorpija-Scorpio-SC

Strelac-Sagitaurus-SA

Jarac-Capricorn-CA

Vodolija-Aquarius-Aq

Ribe-Pisces-PI

Vladari

Zodijacki krug ima 360 stepeni,svaki znak je vladar 30 stepeni.Kada pocnemo od Ovna,prvog znaka od 12 znakova on vlada od 0 do 30 stepeni zodijaka.Tako dalje idemo krugom Bik od 30 do 60,Blizanac od 60 do 90 i td.
Da bismo znali u kom znaku je neko rodjen moramo znati datum rodjenja,kao i sa zodijakom,odredjeni znak vlada odredjenim vremenskim periodom na osnovu koga odredjujemo sta smo u horoskopu odnosno nas horoskopski znak.

OVAN - 21.03 do 20.04

BIK -21.04 do 20.05

BLIZANAC -21.05 do 21.06

RAK -22.06 do 21.07

LAV -22.07 do 22.08

DEVICA- 23.08 do 22.09

VAGA -23.09 do 22.10

SKORPIJA -23.10 do 21.11

STRELAC -22.11 do 20.12

JARAC- 21.12 do 19.01

VODOLIJA -20.01 do 18.02

RIBE -19.02 do 20.03


Vladari kuća


Kuće se u horoskopu nižu u pozitivnom smeru (suprotno od smera kretanja kazaljke na satu). Kraj prve kuće istovremeno predstavlja i vrh (početak) druge kuće, itd.


Planeta koja vlada znakom u kome se nalazi vrh neke kuće naziva se vladarom te kuće.

Primjer,ako je vrh druge kuce u Ovnu,recemo da je Mars planeta vladar druge kuce i gledacemo kako je Mars asoektovan,da bi dobili odgovor ,da li ce mo iamti para.

Ovnom vlada .........Mars
Bikom vlada ...........Venera
Blizancem vlada ......Merkur
Rakom vlada ..........Mjesec
Lavom vlada.......... Sunce
Djevicom vlada...... Merkur
Vagom vlada......... Venera
Skorpijom vladaju ...Pluton i Mars
Strijelcem vlada..... Jupiter
Jarcem vlada......... Saturn
Vodolijom vladaju... Uran i Satrun
Ribama vladaju....... Neptun i Jupiter

Kuće koje počinju u Škorpiji, Vodoliji i Ribama, imaće po dva vladara. Blagi prioritet ćemo dati bržoj planeti. (U slucaju Skorpije brza palaneta ej Mars,jer brze prolazi kroz sazvezdja,od Plutona)

Važne astrološke tačke:

Ascedent (ASC) je mesto na istoku tačno u trenutku događaja.
Descedent (DSC) mesto na zapadu, silazna
Medium Colei (MC) sredina neba jug- MEAD HEAVEN
Imum Colei ( IC ) sever ili donje nebo

vladar asc = vladar horoskopa
vladar sunčevog znaka = suvladar horoskopa
vladar znaka u kom kuća počinje = vladar kuće
vladar umetnutog znaka u kući (ako postoji takav) = suvladar kuće

Kuće su najjače na početku, na vrhu, zato je vladar znaka u kome kuća počinje vladar, a znak koji počinje na sredini ili kraju kuće je manje bitan, sem ako je ceo u istoj kući....
Planeta koja se nalazi na vrhu kuće mnogo je jača, potentnija, od planete koja se nalazi na sredini kuće, a kad je na kraju kuće već je potencijalno gledamo kao da je u sledećoj kući, odnosno na njenom vrhu...
što se tiče toga, ko je jači, planeta koja se nalazi u nekoj kući, ili planeta koja je vladar te kuće, obe rade, s tim da je za ishod bitniji vladar,npr. ako u nekoj kući imamo neku planetu sva u kvadratima, ali je vladar kuće dobro postavljen, imaćemo situaciju da će ta osoba imati silne turbulencije na tom polju, ali da najčešće može da računa na srećan kraj...
Kad su u pitanju prirodna vladarstva kuća, gledamo ga, ali u tumačenju karte ne tumačimo na takav način...
Primjer,Venera se dobro oseća u 2 i 7 kući jer je prirodni vladar tih kuća, kao prirodni vladar bika i vage, ali kad tumačimo nečiji horoskop nećemo reći da je u konkretnoj karti venera vladar 2, sem ako je vrh 2 kuće u biku ili vagi...

No comments: