19 March, 2008

Skola Astrologije / uvod

Danas, kad smo došli do spoznaje da nismo samo igračke u rukama sudbine i da imamo slobodnu volju kojom možemo usmjeriti život u željenom pravcu, astrologija je u jednom svom segmentu usko vezana uz psihologiju. Stara izreka kaže da je karakter sudbina i to je osnovna postavka suvremenih kretanja u astrologiji - spoznati sebe u svoj svojoj cjelovitosti što je najbolji put do ispunjenosti i sreće.
Osnova svakog astrološkog proučavanja je natalna karta. Natalna karta su zaleđeni položaji planeta na nebu u odnosu na zemlju u trenutku vašeg rođenja. Astrologija promatra svemir iz zemljinog vidika, odnosno položaje planeta u odnosu na Zemlju. Bez obzira za što nam natalna karta kasnije služila, ona je baza koja sadrži vašu osnovnu šifru - sve proizlazi iz natalne karte i sve što se događa ili će se događati s vama naznačeno je u njoj. Ona je također i osnova za prognostičku astrologiju koja je najprivlačnija većini ljudi. Međutim, prognostička astrologija ne govori o budućnosti kao o nepromjenjivoj i unaprijed određenoj, ona govori o povoljnim i nepovoljnim budućim periodima te vašim mogućnostima kako da na najbolji mogući način iskoristite prilike koje vam se pružaju ili da se povučete i čekate kada je to bolje za vas, odnosno da budete što kreativniji, u skladu s vremenom i prostorom. Morate uvijek imati na umu da ste u svemu tome najbitniji vi, odnosno da sami donosite odluke i kreirate život, astrologija vam samo u tome pomaže i olakšava vam krizne momente.

Za kvalitetno astrološko tumačenje moramo uvek imati bar 3 dokaza u natalnoj karti osobe.


Zasto je bitan cas rodjenja?

Na osnovu tacnog vremena i mesta rodjenja izracunava se podznak ili Ascedent. U vecini slucajeva to je najbitnije mesto u horoskopu, to je nasa sustina, srz, pa sto je covek stariji postaje i svesniji svog podznaka. Sve planete, njihovi polozaji u znaku, polju i aspekti su u sluzbi naseg podznaka. Cesto se desava da je podznak toliko dominantan da skoro uopste i ne prepoznajemo uopstene karakteristike svog znaka. Isto tako cesto se desava da nam neke jake platete na bitnim mestima u natalnoj karti daju sve svoje karakteristike koje se ne mogu naci ni u nasem znaku ni u podznaku. Svaka planeta, bila ona bitna ili ne ima svoju ulogu u nasem zivotu, svaki njen aspekt, svaki znak, polje pa sve to kad se sabere daje jednu nesagledivu slozenost i pre svega posebnost. Svaki covek i jeste, bas zbog svoje posebnosti, prica za sebe, pa na osnovu datuma, vremena i mesta rodjenja, dobija se natalna slika jednog coveka, jednog zivota, jedne sudbine, koju samo iskusan i dobar astrolog moze delimicno da odgonetne

No comments: