19 March, 2008

Domicil planet i dispozitori

Domicil planete-kasus


U različitim znakovima planete na različit način ispoljavaju svoje osobine. Znak kome je planeta najsrodnija i u kome najtipičnije izražava svoje osobine, naziva se sedište ili domicil te planete.

Takođe, kažemo da planeta vlada tim znakom. To je mesto gde je ona najstabilnija i najsnažnija.

Znak koji se u zodijačkom krugu nalazi naspram sedišta neke planete, naziva se njenim izgonom ili kasusom. Kada se planeta nađe u tom znaku, ona se ponaša kao glumac koji je dobio ulogu u kojoj se ne snalazi, pa će tu najmanje harmonično izraziti svoju prirodu.


Egzaltacija planete-debilitacija.

Pored sedišta, za planetu je izuzetno povoljno i da se nađe u znaku svoje egzaltacije. Ona tu izražava svoje pozitivne osobine na aktivniji način nego u sedištu.

Nasuprot znaka egzaltacije neke planete, nalazi se znak njenog pada ili debilitacije. Tu je planeta izrazito slaba i ukazuje na gubitak kvaliteta.
Postoji tačan stepen egzaltacije i pada planete, što ne znači da ona nije egzaltirana ili u padu u celom tom znaku.


Egzaltacija planete Pad



Sunce................ 19 Ovan 19 Vage

Mesec.................. 3 Bika 3 Skorpije

Merkur................ 13 Devica 13 Riba

Venera................ 27 Riba 27 Device

Mars.................... 28 Jarac 28 Rak

Jupiter................. 15 Raka 15 Jarca

Saturn.................. 20 Vage 20 Ovan

Uran..................... 11 Skorpije 11 Bika

Neptun................. 21 Vodolije 21 Lava

Pluton.................... 3 Skorpije 3 Bika



Nekim znakovima vladaju po dve planete Npr:Shkorpijom vlada Pluton i Mars (odnosno dve planete imaju sedište u jednom znaku).

Kako tradicionalni astrolozi nisu znali za transcendentne planete: Uran, Neptun i Pluton, većini od do tada poznatih sedam planeta je dodeljeno vladarstvo nad dva znaka.
Kada su otkrivene i ove tri planete, Škorpija, Vodolija i Ribe su pored starih vladara dobili i suvladara.
Tekst:Zorica Ilijevski/Lisa/

Dispozitori

Dispozitor je planeta koja vlada znakom u kome se nalazi neka druga planeta.
Primjer:Venera se nalazi u sazvezdju Jarca,sto je dispozitor?-Satrun.

Planeta koja se nalazi u sedištu nema svog dispozitora, jer ona sama vlada znakom u kome se nalazi.
Primjer:Venera u Biku,nema dispozitora.

Dispozitori ukazuju na dve stvari:

1. Daju detaljniji opis prirode same planete, odnosno osobe, situacije ili osobine koju ona predstavlja. Svakako da nije isto ako je Sunce u Ovnu, a Mars, kao njegov dispozitor u jednom slučaju u Lavu, a u drugom u Raku;

2. opisuju budućnost situacije ili evoluciju neke osobine. Pozicija ,planete u znaku opisuje
početak nekog događaja, dok. dispozitor, planete opisuje ono što će se desiti nakon toga. Dakle, predstavlja rezultantu događaja.

Kada posmatramo dispozitora neke planete, važno je obratiti pažnju na to da li je dispozitor otišao u:
– znak u kome se on dobro ili loše oseća, tj. da li je u sedištu, egzaltaciji, izgonu ili padu; na primer, ako je Sunce u Ovnu, njegov dispozitor Mars bi se dobro osećao u Ovnu i Škorpiji, jer je tu u sedištu, kao i u Jarcu, jer je to znak njegove egzaltacije, a bilo bi loše da se nađe u padu ili izgonu: u Biku, Vagi ili Raku;

– znak u kome bi se planeta koja predstavlja poziciju dobro ili loše osećala (tj. da li je to znak njenog sedišta, egzaltacije, izgona ili pada). U našem primeru, za Sunce u Ovnu bi bilo veoma povoljno da se Mars, kao dispozitor, nađe u Lavu (znaku Sunčevog sedišta) ili Ovnu (znaku Sunčeve egzaltacije), a veoma nepovoljno kada bi se Mars našao u Vodoliji ili Vagi, gde je Sunce u izgonu i padu.

U čemu je razlika da li je dispozitor u znaku u kome se sam dobro oseća ili je u znaku u kome bi planeta koja čini poziciju želela da se nađe?
Kada je dispozitor otišao u znak u kome bi pozicija želela da se nađe, to je veoma povoljan znak za ono što se započinje, budući da će osoba istrajati u svojoj nameri. To je pokazatelj volje koja živi kroz vreme.
Kada je, s druge strane, dispozitor otišao u povoljan znak za sebe, ali ne naročito povoljan i za planetu koja predstavlja poziciju, to ukazuje da će do željenog rezultata doći, ali ne onakvog kakav se u početku planirao. Dolazi do promene plana, ali se on ispostavlja kao dobar i za samu poziciju, ali na drugačiji način.
Ovde je potrebno obratiti pažnju na to šta je jače postavljeno – pozicija ili dispozicija. U slučaju da je pozicija snažno postavljena , u dobrim aspektima, a dispozitor nema jaku poziciju, niti aspekte, tada će se najveći deo priče odigrati kroz poziciju, a dispozitor će biti sekundaran. Dakle, ona planeta koja je naglašeno snažnije postavljena predstavljaće težište za dalji tok sudbine.


Retrogradne planete

Planete se po zodijačkom krugu kreću u smeru suprotnom od kretanja kazaljke na satu, i to nazivamo direktnim. U nekom trenutku planeta prividno usporava svoje kretanje, sve dok se ne zaustavi (tada kažemo da je stacionarna) i ne počne da se kreće u suprotnom smeru, što nazivamo retrogradnim, odnosno planeta je retrogradna.
Prepoznajemo je što se pored njenog simbola nalazi oznaka R ili malim slovom r.
Svaka retrogradna planeta je po svojoj prirodi kao direktna planeta u dvanaestoj kući i smatra se oslabljenom.
Srodnost retrogradnosti i dvanaeste kuće ukazuje na povezanost sa prošloživotnim iskustvima, pa je ovaj fenomen posebno interesantan u karmičkoj astrologiji. Za osobu koja ima više retrogradnih planeta, veoma je važno da je Mesec dobro postavljen.

No comments: